Plansje fra foredraget |
Medisinalberetningen har vært en del av det materialet som har ligget til grunn i forskningen omkrig dette temaet.Hva forteller de og hva forteller de ikke?
Nina Mølmann Planting |
Mølmann Planting hadde intervjuet den 94-årige Gerd Semb fra Trøndelag. Semb reiste som ung sykepleier til Finnmark i 1945. Av alle ting hadde hun med seg et kamera. Hun var flere steder i Finnmark, men havnet til slutt på et feltsykehus i Handelsbukt.
Unike Finnmarksbilder som aldri har vært publisert før ble vist under foredraget. Semb har på sett og vis fungert som den tids tidsvitne. Foredragene vekte begeistring hos det frammøtte publikumet og Mølmann Planting vil gjøre flere intervjuer med Gerd Semb. Kanskje blir det flere foredrag på IKA Finnmark IKS om denne spennende kvinnen og hennes liv?
« - Hun har vært mange steder, men hun kommer alltid tilbake til Finnmark», fortalte Mølmann Planting og mente ikke fysisk tilbake. «Inntrykkene i Finnmark har vært sterke for Semb», mente historikeren.
Ingrid B Immonen |
Ingrid B Immonen, fra Høgskolen i Finnmark, snakket her om sykehusene i Finnmark. Immonen snakket om viktigheten av historie i profesjonsyrker. Immonen har helsefaglig bakgrunn og hennes foredrag omhandlet sykepleieryrket. Mye er skrevet og sagt om leger, men hvor ble det av sykepleierne og deres historier?
Miniutstilling |
IKA Finnmark IKS hadde, i forbindelse med foredragsholdernes tema, laget en liten miniutstilling: «Det tyske feltlasarettet i Skoganvarre». Porsanger museum stilte med gjenstander som er funnet på lasarettmoen etter krigen. Vi har også laget en liten modell over området lasarettet var i. Denne miniutstillingen vil stå i ytterligere 2 uker. Det vil si ut uke 47. vi har også en annen utstilling stående: «Ingen premiering for overvintring». Denne utstillingen var en del av arkivdagen 2011.